توسعه اقتصادی مبتنی بر دانش و نوآوری به دلیل حفظ نرخ رشد در آینده و همچنین حرکت به سمت پیشرفت در زنجیره ارزش در بازارهای جهانی برای کشورهای درحالتوسعه همچون ایران ضروری است. اگرچه میزان وابستگی اقتصاد در ایران به منابع طبیعی کاهش داشته است، ولی بیتردید با تمام تلاشهای صورت گرفته در سالهای اخیر همچنان اقتصاد ایران، اقتصادی نفتی است. نزول بلندمدت تراز تجاری و تلاطمهای درآمدی در کنار عوامل سیاسی و اجتماعی، سیاستگذاری اقتصادی کشور را هرچه بیشتر به سمت دانشبنیان شدن سوق میدهد.
در ایران سهم کمی از کل هزینهکرد R&D کشور به بخش کسبوکار مربوط است زیرا شرکتها اعم از دولتی و خصوصی انگیزه انجام R&D را ندارند یا برای انجام آن با موانعی روبرو هستند. بنابراین، مداخله دولت و ارائه ترکیبی از ابزارهای سیاستی برای ایجاد انگیزه یا رفع موانع مزبور ضروری است.
طرح مذکور با عنوان «آسیبشناسی صنایع پیشران و واحدهای تحقیق و توسعه (R&D) استان مازندران و ارائه راهکارهای اجرایی با هدف افزایش کمی و کیفی محصولات دانشبنیان» با هدف اصلی توجه به نقش واحدهای R&D صنایع پیشران در توسعه اقتصاد دانشبنیان استان مازندران است. بدین ترتیب که با بررسی مدلهای موفق موجود و همچنین مرور ادبیات مرتبط، ابتدا چارچوبی برای ارزیابی عملکرد واحدهای R&D تدوین گردد. سپس، صنایع مختلف اولویتبندی شده و نمونههایی از آنها مورد بررسی دقیقتر قرار گرفت.
بر این اساس، در این طرح، دو مأموریت اصلی دنبال شده است: ارائه رویکردی برای ارزیابی واحدهای تحقیق و توسعه واحدهای صنعتی در استان و پیادهسازی آن در واحدهای منتخب که با پیشنهاد اداره کل صنعت، معدن و تجارت استان مازندران و از میان واحدهای برتر تحقیق و توسعه استان بوده است و آسیبشناسی واحدهای تحقیق و توسعه و ارائه راهکارهای مناسب برای بهبود شرایط تحقیق و توسعه واحدهای صنعتی استان مازندران.
بدون دیدگاه