اصطلاح «اقتصاد دریایی» که با عنوان «اقتصاد آبی» نیز شناخته میشود، طیف وسیعی از فعالیتهای مرتبط با دریا را در برمیگیرد. پس از فراگیرشدن مفهوم «اقتصاد آبی» در سال 2014، این واژه از مفهوم انتزاعی خود خارجشده و به یك مفهوم عام با مجموعهای از زیرشاخههای تخصصی مرتبط با تمامی فعالیتهای اقتصاد دریاپایه تبدیل شده است. در تلقی جدید اقتصاد آبی، مواردی نظیر حملونقل دریایی، ارائهی خدمات دریایی، استخراج منابع زیرسطحی، شیلات و آبزیپروری، گردشگری و مسافربری دریایی، انرژیهای تجدیدپذیر و همچنین بسیاری از زمینههای نوظهور موردتوجه واقعشده است.
یکی از ویژگیهای طرحهای توسعه مرتبط با اقتصاد آبی، زیربخشهای مختلف تخصصی آن، بینرشتهای بودن و بین بخشی بودن مطالعات است. ازاینرو با توجه به اهمیت تحلیل وضعیت اقتصاد آبی و با توجه به مزیتهای موجود در استان مازندران به نسبت سایر استانهای مجاور دریا و در قیاس با نمونههای جهانی، طرح «بررسی راهکارهای افزایش سهم اقتصاد دریاپایه در استان مازندران (با محوریت استانهای شمالی) با رویکرد توسعهی صنایع، تجارت و گردشگری با کشورهای حاشیهی دریای خزر» به همت استانداری مازندران و با توجه به اولویتهای پژوهشی مصوب شورای برنامهریزی استان در دستور کار قرار گرفت.
در طول این مطالعات پژوهشگران مبنا با استفاده از تخصصهای مختلف موجود در شرکت و شبکه همکار آن، در 14 زیرفصل به مطالعه اولیه تعاریف، مفاهیم، زیربخشهای علمی، تجربیات جهانی و داخلی و تحلیل 6 زیربخش اصلی فعال ملی و استانی در حوزه اقتصاد آبی پرداختند. پس از آن با ارائه یک برنامه راهبردی و عملیاتی اولیه، 3 مطالعه جامع برای توسعه دریامحور استان مازندران به استانداری مازندران، سازمان مدیریت و برنامهریزی، وزارت کشور، وزارت صنایع و معادن و سایر ذینفعان پیشنهاد شد.
درنتیجه این مطالعات و با تکیه بر اهمیت موضوع در سال 1402 و 1403، تدوین کمیته توسعه دریامحور مازندران و ابلاغ مطالعات توسعه دریامحور در دستور کار استانداری مازندران و سازمان مدیریت و برنامهریزی استان قرار گرفت.
بدون دیدگاه