استان مازندران یکی از توانمندترین استانهای کشور از نظر جذابیتهای اقتصادی و توسعهای است که بیشتر توانمندیهای آن تاکنون در زمینه کشاورزی، گردشگری، صنایع فرهنگی و زیربخشهای فعال و صادراتی صنایع کوچک و متوسط پرورش یافته است.
از سوی دیگر، دستیابی به مسیر توسعه اقتصاد نوآورانه و دانشبنیان در سطح ملی و منطقهای و استانی، بدون در نظر گرفتن جهتگیریها و شاخصهای کلیدی تحلیل وضعیت موجود و مطلوب و امکان ترسیم راهبردهای زیستبوم نوآوری و فناوری فراهم نیست. درحالیکه مازندران گامهای آغازین و تثبیتکننده خود را از سالهای 1390 به اینسو برای توسعه زیستبوم نوآوری آغاز کرده است، مطالعه دقیقی در تعیین شاخصهای نوآورانه استانی و اثرگذاری آن در توسعه اقتصادی استان و کشور صورت نگرفته است. ازاینرو، طرح «بررسی سطح فناوری و نوآوری در رشد شاخصهای اقتصادی استان مازندران و ارائه راهکارها» از سوی اداره کل امور اقتصادی و دارایی استان برای ایجاد یک نظام استاندارد در سنجش وضعیت اقتصاد نوآوری و تعیین سهم آن در توسعه اقتصادی استان، یک گام مهم و راهگشا بود.
در این طرح، با بیان اهمیت و ضرورت موضوع و پیشینه اقتصاد نوآوری و دانشبنیان و ارائه تعاریف و مفاهیم و تحلیل اسناد بالادستی به ارائه مدلهای موجود جهانی و ملی برای دستیابی به وضعیت نظام ملی نوآوری پرداخته شد. درنهایت، با بررسی مدلها و مؤلفههای سنجش علم، فناوری و نوآوری در سطح ملی، تکیه بر مدلهای نظام منطقهای نوآوری و آخرین مؤلفهها و شاخصها در تبیین نظام منطقهای نوآوری، یک مدل یکپارچه از وضعیت نظام نوآوری منطقهای برای آمایش منطقهای نوآوری در سالهای آتی مازندران پیشنهاد گردید و راهکارهای عملیاتی برای پایش منطقهای نوآوری با تکیه بر مدل یکپارچه نهایی برای سالهای آتی ارائه گردید.
بدون دیدگاه