کارفرمااداره‌ کل صنعت، معدن و تجارت استان مازندران
تیم اجراییگروه مشاوران بهره‌وری و نوآوری آتی‌نگر (مبنا)
تاریخاسفندماه 1399

تلاش­های اقتصادی بنگاه­های اقتصادی همواره معطوف بر آن بوده است که بیشینه نتیجه، از حداقل تلاش‌ها و امکانات خود حاصل شود. این تمایل را می‏توان اشتیاق وصول به «بهره‌وری» نام نهاد. بااین‌وجود، این مفهوم اغلب توسط کسانی که به‌نوعی در فرایند ارائه خدمات و یا تولید محصولات مؤثرند، نادیده گرفته می‌شود. بسیاری از مدیران بنگاه­های اقتصادی تعریف مطلوب و دقیقی از بهره‌وری ندارند، ارزش حیاتی آن را برای خود و سازمانشان نمی‌دانند، چگونگی اندازه‌گیری و تجزیه‌وتحلیل آن را نمی‌دانند، با عوامل مؤثر بر آن آشنا نیستند و درنتیجه نمی‌توانند آن را بهبود بخشند. از طرف دیگر، عمده‌ترین هدف یک شرکت، کسب درآمد یا به‌بیان‌دیگر سودآوری است. سود یک شرکت نیز تا حد زیادی به بهره‌وری آن در درازمدت بستگی دارد. به‌بیان‌دیگر، سودآوری مبین وضعیت مالی شرکت در زمان حال است و بهره‌وری ترسیم‌کننده وضعیت شرکت در آینده است.

مدل مفهومی و عمومی چرخه مدیریت بهره‌وری که در همه کشورها از اعتبار فنی لازم برخوردار است، طبق توصیه سازمان بهره‌وری آسیایی (APO) و سازمان ملی بهره‌وری ایران (NPO) از چهار گام اندازه‌گیری بهره‌وری، تحلیل و ارزیابی بهره‌وری، برنامه‌ریزی برای بهبود بهره‌وری و اجرا و بهبود بهره‌وری تشکیل می‌شود.

این طرح، به جهت استقرار نظام مدیریت بهره‌وری و در چارچوب چهار مؤلفه مدل مفهومی بهره‌وری ارائه شده است که در مجموع 14 گام عملیاتی را تعیین نموده است. 44 شاخص در گام سنجش بهره‌وری برای محاسبه شاخص‌های کمی بهره‌وری ارائه شده است که هر سازمان با در نظر گرفتن بلوغ سازمان، شاخص‌های مرتبط با انتخاب می‌کند. همچنین ابزارها و تکنیک‌های مختلفی از جمله روش تحلیل علت و معلولی، مدل ADKAR و روش طوفان فکری پیشنهاد شده است.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *