کارفرمااداره‌ کل صنعت، معدن و تجارت استان مازندران
تیم اجراییگروه مشاوران بهره‌وری و نوآوری آتی‌نگر (مبنا)
تاریخاسفندماه 1400

در طی چند سال گذشته، به دلیل هم­زمانی بحران­های محیط کلان کسب‌وکار و مشکلات مرتبط با سیاست­گذاری مالی و صنعتی در سطح کلان کشور، بسیاری از ‏واحدهای صنعتی، دچار تغییر ‏شرایط تعادلی و مشکلات جدی همچون ورشکستگی و رکود شده­اند. این بحران‌ها در کنار روندهای بلندمدت صنعت و ‏فناوری شامل تغییر و تحول مستمر در نیازها، تقاضای بازار، تغییرات سبک زندگی، تحولات پرشتاب و روزافزون ‏فناوری، بروز و ظهور عرصه‌های جدید صنعتی و اقتصادی مبتنی بر دانش، تلاش‌های مداوم رقبا در کسب سهم ‏بیشتر از بازار، توسعه تجارت الکترونیک و پارادایم‌های نوین اقتصادی باعث شده تا بنگاه­های صنعتی با مسائل و ‏نیازهای جدیدی روبرو شوند.

باید در نظر داشت که شاید در شرایط جدید موجود و در نظر اول، تغییر رویه، بهبود ‏و تدوین برنامه تغییر و تحول سریع مؤلفه‌های اصلی کسب‌وکارها، سخت و هزینه‌بر باشد، اما بدون عارضه‌یابی یا ‏آسیب­شناسی به‌موقع، واحد تولیدی در حال اتلاف بخشی از ثروت و ارزش‌افزوده خود بوده و در تعدد گزینه­های ‏راهبردی مورد بررسی زمان لازم برای بهبود وضعیت خود را از دست خواهد داد. لذا، شناسایی مشکلات واحدهای ‏صنعتی راکد و نیمه فعال، اولویت­بندی مشکلات و ارائه راه‌حل‌های علمی، به‌روز و عملی با توجه به منابع در ‏دسترس از ضروری­ترین عناصر کمک به توسعه صنعتی در بحران­های اقتصادی است که باید در دستور کار قرار گیرد.‏

طرح حاضر، با بررسی گسترده اسناد بالادستی و تحلیل آن‌ها، ابتدا یک مجموعه تعاریف و مفاهیم حوزه عارضه‌یابی را ارائه داده است و سپس براساس سطوح سیستم (کلان، میانی و خرد) با دسته‌بندی روش‌های عارضه‌یابی از منظر سرعت و دقت پرداخته و یک بررسی جامع از پنج مدل عمومی عارضه‌یابی (دِمینگ، شش سیگما، EFQM، مالکوم بالدریچ و کارت امتیازدهی متوازن) از جنس مدل‌های تعالی هستند را ارائه داده است. همچنین، 12 مدل اختصاصی عارضه‌یابی (مدل ویسبورد، مدل هوش سازمانی، مدل بورک-لیتوین، مدل بولمن و دیل و غیره) مورد تحلیل و بر اساس حوزه‌های کارکردی مانند محیط، فرایند کسب‌وکار، سبک رهبری، افراد و ساختار مورد مقایسه قرار گرفت. درنهایت نیز، پس از ارائه روش‌شناسی عارضه‌یابی واحدهای صنعتی و تشریح گام‌های عملیاتی اجرای روش‌شناسی، مدل پیشنهادی عارضه‌یابی بر مبنای مدل علی-معلولی بورک-لیبتون ارائه گردید.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *